Адаптација детета на јасле / вртић

Како припремити дете за полазак у јасле / вртић ?

Полазак детета у јасле односно вртић је велика прекретница за дете јер се његов дотадашњи начин живљења мења, мимо његове воље. Дете у суштини нема потребу да сигурност породичног окружења мења за нешто ново и непознато. Из тог разлога, највећи број деце реагује плачем или на неки други начин протествује и изражава своју тугу због раздвајања.

Шта све можемо да урадимо да олакшамо процес навикавања детета на јасле/вртић?

Усклађивање ритама дана код куће са ритмом дана у вртићудете ће лакше прихватити боравак у предшколској установи уколико постоји усклађеност ритма дана код куће и у јаслама/вртићу  

Деца и родитељи заједно упознају простор јасала/вртића – у првим данима пожељно је да родитељи бораве заједно са дететом у групи. Дете ће лакше прихватити нова лица и нови простор уз сигурност коју му пружа присуство родитеља.

Постепено продужавање перода боравка у јаслама/вртићу – деци је потребно време да прихвате ову значајну промену у њиховом животу те је веома важно да се родитељи и медицинске сестре-васпитачи односно васпитачи договарају око продужетка боравка детета у јаслама/вртићу.

Прихватање осећања детета – родитељи никако не бих требали да се љуте јер дете не прихвата да иде у јасле/вртић.

Кратко одвајање приликом доласка детета у јасле/вртић – важно је да родитељ буде смирен, да се кратко поздрави са дететом и да му каже да ће доћи по њега касније.

Разговор са дететом о јаслама/вртићу – фокус треба да буде на позитивним искуствима детета нпр. које игре му се допадају, како се игра са другарима и др. Разговор би требало да тече спонтано. Уколико дете не жели да прича о томе како му је било у јаслама/вртићу не треба инсистирати.

Додатна пажња усмерена на дете – препорука је да родитељи, у овом периоду, проводе више времена са својим дететом код куће у активностима које му пријају. На тај начин ће му пружити подршку да се лакше навикне на промену.