ЗНАЧАЈ  ПРАВИЛНЕ ИСХРАНЕ ЗА

ЗДРАВЉЕ  ПРЕДШКОЛСКЕ  ДЕЦЕ


Правилна  исхрана je битан предуслов за правилан раст, развој, очување и унапређивање здравља и подизање биолошког потенцијала деце када и долази до најинтезивнијег раста и развоја.  


Основни и најважнији задатак правилне исхране је да дечијем организму обезбеди унос оптималних количина свих хранљивих састојака. Боравак деце у вртићу је шанса да се адекватније поставе битни елементи у изграђивању здравијег стила живота и да се остваре неопходни ефекти.


Исхраном деце у предшколској установи баве се нутриционисти – дијететичари, који се приликом планирања и реализације исхране придржавају "Правилника о нормативима друштвене исхране деце у предшколству". Деци се у току 11-часовног боравка обезбеђује 75% дневних енергетских потреба и 90% у протеинима животињског порекла, витаминима и минералним материјама.

Поред примарног квалитета у едукативно васпитном-образовном раду са децом у предшколској установи веома велики значај се придаје и примени принципа ка разноврсној и квалитеној исхрани.


Основни принципи правилне исхране су:

Рационалност која подразумева  да је унос хране довољан да би се задовољиле физиолошке потребе.

Разноврсност – свакодневно уносити намирнице из свих седам група, а то су :

I. Житарице и производи од житарица

II. Месо, риба, јаја и њихови производи .

III. Млеко и млечни производи  

IV. Масти  и уља

V. Поврће

VI. Воће  и воћне прерађевине

VII. Шећер и шећерни концентрати

Палатибилност –начин припреме хране који треба да обезбеди најбоље резултате у погледу сензорних својства.

Равномерност што значи да дневне оброке треба распоредити у складу са дневним активностима и правилним размацима у односу на узраст јасленог и вртићког детета.

Енергетска вредност дневног оброка у вртићу одређена је "Правилником о нормативу друштвене исхране деце у установама за децу ".


Према правилнику количина беланчевина у дневном оброку треба да чини 10% од укупне енергетске вредности целодневног оброка. Унос протеина код деце је значајно већи у односу на одрасле особе јер треба да се задовоље потребе интезивног раста и развоја тако да деца  у вртићу добијају између 35 до  40 г а однос биљних и животињских масти је 1:2 јер се на тај начин задовољава у потпуности унос есенцијалних амино киселина.


Масти дају око 30% од укупне енергије  што значи да дневни унос не би требао да прелази 45 г . Од укупне дневне количине деца у вртићу кроз планиране оброке добијају  до 41 г масти.Унос масти је већи за децу у односу на одрасле не само због обезбеђивања енергије већ и због правилног развоја нервног система и уноса липосолубилних витамина.


Угљени хидрати обезбеђују око 60% од укупних енергетских потреба .У вртићу деца добијају од 130 до 160 г .Препоручује се што већа заступљеност интегралних житарица и као одличан извор природних шећера и енергије.


 Индустријске слаткише треба избегавати у дечијој исхрани.


Од микронутријената код деце су повећане потребе за калцијумом, цинком, гвожђем као и за витаминима А и Ц .


Све намирнице које се користе у установи имају пратећу документацију о здравственој исправности. Такође се води рачуна о правилном складиштењу намирница као и правилној припреми. На тај начин се деци обезбеђује храна са максимално очуваном хранљивом вредношћу, добрим органолептичким својствима ( пријатан мирис , укус и боја јела) која деца добро прихватају.


Стална обука и усавршавање кухињског особља има за циљ правилну припрему намирница а све у циљу очувања што веће хранљиве вредности оброка.

У нашој установи се реализују 4 оброка уз правилно распоређене временске интервале:


Са овим распоредом исхране  деце у условима колективног смештаја у нашој предшколској установи задовољавају се нутритивне потребе ( 75% у енергетским и 90% у градивним ). Такође деца стичу и позитивне навике  када је у питању дијететско хигијенски режим. Препорука за вечеру је да се користе лако сварљиве намирнице и да се не понављају иста јела која су детету већ сервирана у току дана. Вечеру  детету сервирати два сата пре спавања.

Предшколска установа ДР СИМА МИЛОШЕВИЋ - Земун

2015.

Share on Facebook Share on Twitter Share via e-mail Print
почетна | о нама | галерија | родитељи | актуелности | вртићи | контакт | јавне набавке

РЕЦЕПТИ

НЕДЕЉНИ ЈЕЛОВНИК

ПРЕМАЗИ