ОБАВЕШТЕЊЕ ЗА ПРЕДШКОЛСКЕ УСТАНОВЕ ГРАДА БЕОГРАДА O СПРОВОЂЕЊУ ПРЕВЕНТИВНИХ МЕРА МОЖЕТЕ ПРЕУЗЕТИ ОВДЕ dokument_2020_3_10_14_53_17_64525.pdf

      Поштована децо и родитељи,

Прошло је већ неко време од када се нисмо видели. Надамо се и волели бисмо да чујемо да сте сви пре свега  сви добро и здраво!

Ова ситуација нова је за све и захтева прилагођавања свих нас. Знамо да Ви као родитељи имате пуно идеја како да организујете време са децом и поред Ваших обавеза. Ипак, сада, када деца не долазе у вртић, волели бисмо да и даље одржавате  комуникацију са васпитачима, децом и осталим родитељима  из групе Вашег детета. Формирајући вибер групу на нивоу васпитне групе Вашег детета, размењиваћете  неке идеје и  добијати подршку за учење кроз игру код куће.

Повремено ће Вам  бити послате идеје за једноставне игре, истраживања, заједничке активности са децом, приче и сл. и ваша комуникација у тој групи биће усмерена искључиво ка томе. Позивамо Вас да се укључите тако што ћете и Ви , у вези са датим предлозима и идејама, слати фотографије, дечије и Ваше коментаре и идеје, крaтке филмиће и сл. Није нам циљ да вас обавезујемо, већ да за добробит деце, останемо у комуникацији и допринесемо својим идејама, док се не створе услови за наш поновни сусрет у вртићу.

Такође, Вас  позивамо и  да пратите информације које Вам пружамо на сајту наше Установе: www.pudrsimamilosevic.edu.rs

До тада, останите нам здрави и у добром расположењу!

Ваша ПУ "Др Сима Милошевић"

Како објаснити детету тренутну ситуацију


Да ли треба да кријемо од малог детета шта се дешава око нас ?


НЕ, то је немогуће! Ванредне околности су промениле животе свих нас и мало дете сигурно примећује да се нешто дешава чак иако о томе нисте разговарали.


Родитељи су главни извор информација за дете !


За предшколско дете је важно да информације добије од родитеља који ће на примерен начин објаснити шта се дешава. Немојте да дозволите да се дете информише преко телевизије јер то није прилагођено његовом узрасту и разумевању ситуације. Родитељи увек треба да контролишу шта дете гледа на телевизији и да реагују уколико се приказују узнемирујући или непримерени садржаји. Тренутно је ситуација таква да се извештава о броју заражених и преминулих, вести су прилично узнемирујуће тако да то деца предшколског узраста не би требала да гледају.


Шта онда дете овог узраста треба да зна ?


Дете које је старије од 3 године разуме шта значи бити болестан и вероватно је већ чуло за вирусе и бактерије. Детету кратко објасните да се појавио нови вирус (малено невидљиво створење) које чини да се људи разболе (нпр. имају температуру и кашљу). На сва дечија питања треба одговорити искрено и тачно. Најважнији део разговора се тиче тога шта ми можемо да урадимо да бисмо спречили ширење вируса. Објасните детету зашто је важно да редовно пере руке и не додирује кваке, прекидаче и друге површине које су други дирали када излазите напоље. Објасните детету и да не сме да буде близу других особа када излазите напоље.

Дете ће вероватно највише занимати зашто не сме да иде у парк, да одлази код другара у госте и зашто не сме да иде у вртић. На сва ова питања одговарајте кратко и једноставно и немојте показивати панику ни љутњу.


Дете никако не треба да плашите новим вирусом !

Детету треба да буде јасно да уколико се придржавамо мера нема разлога да се бојимо. На тај начин, шаљемо поруку детету да имамо контролу над ситуацијом. Уколико сте Ви смирени и дете ће вероватно реаговати тако. Уколико ипак приметите страх код детета, прихватите то као нормално, умирите дете и објасните му да ћете ви бринути о њему уколико се разболи као и до сада.

Уколико желите да се додатно информишете о овој теми препоручујем Вам следећи линк:

https://www.unicef.org/serbia/najcesca-pitanja-male-dece-o-korona-virusu

Са децом можете разговарати и уз помоћ сликовнице:
Чувајте се и останите здрави,

Срдачан поздрав!

Весна Милинковић, стручни сарадник психолог


Поштовани, 


са вером да сте да сте Ви и Ваша деца добро и здраво, а у складу са препорукама у оквиру ванредног стања, желимо правовремено да Вас упутимо у све актуелности које се, у редовном стању функционисања система, дешавају у овом периоду.
Тим поводом, позивамо Вас да се информишете о значајним активностима у области предшколског васпитања и образовања путем следећих линкова:


http://www.mpn.gov.rs/od-ponedeljka-program-za-predskolski-uzrast-na-rts-u/


http://www.mpn.gov.rs/od-1-aprila-mogucnost-iskazivanja-interesovanja-za-upis-dece-u-osnovnu-skolu-i-elektronskim-putem/


26.03.2020.

31.03.2020.

Поштована децо и родитељи, 


ево неколико идеја како у кућним условима са материјалима којима располажете можете направити различите масе за обликовање. Тако ваша кухиња може постати уметнички атеље. Радите то заједно са децом.... Читајте им наглас рецепте, објашњавајте шта радите и како то можете користити, подстичите их да пресипају, мере, цртају или "записују" рецепт, броје колико чега треба, мешају …

Позивамо вас да ваша уметничка дела поделите у својим  вибер групама.


Срећан рад! 


01.04.2020.

Doc2 (1).jpg

Кликните на икону  да увеличате

7. Април Светски дан здравља Svetki dan zdravlja 2020.pdf

07.04.2020.

РОДИТЕЉИ, ЧУВАЈТЕ СЕ!


„Свако време носи своје бреме“ – тако каже стара народна пословица. А то бреме највећим делом понесе једна генерација – у данашње време то сте ви. Велики је терет брига и обавеза који родитељи ових дана носе: ви морате да бринете о својој деци као и о својим родитељима, поред тога морате да радите (неко може од куће а неко не) и да све то постигнете у изузетно ограниченим и стресним околностима. Ви морате добро да испланирате када ићи у набавку и како да то учините што безбеднијим, како да безбедно доставите намирнице својим родитељима, како да изведете децу напоље, а да ризик буде минималан и све то у ограниченом периоду када је дозвољено кретање. У све то треба уклопити и пословне и кућне обавезе, а за неке од вас и школске уколико имате старију децу. НОРМАЛНО ЈЕ ДА ОСЕЋАТЕ НЕРВОЗУ И СТРЕС.

Јако је важно да у овим околностима водите рачуна о себи – о свом физичком и менталном здрављу.

Поштујте све препоруке како бисте се заштитили од инфекције – носите маске, држите одстојање и избегавајте контакте са другима. Вирус највероватније неће озбиљно угрозити Ваше здравље, али ће Вас онемогућити да бринете о својим најмилијима на неколико недеља. Урадите све што можете да бисте спречили могућност да се то догоди.

Да ли превише бринем?

Ваша одговорност је да предузмете све прописане мере и тиме смањите ризик на минимум. Уколико се придржавате свих мера, нема разлога да размишљате о томе да ли ћете се заразити јер сте урадили све што је до Вас. Размишање о вирусу и страх од њега Вам неће помоћи; помаже само оно што радите (заштитне мере и избегавање контакта).  

Шта ако је моје радно место такво да постоји реалан ризик да се заразим?

Морате то прихватити и бити спремни на могућност да се заразите. То значи да ћете унапред направити детаљан план уколико се то догоди. Разговарајте са блиским пријатељима, рођацима или комшијама да ли у том случају могу да преузму Ваше породичне обавезе. Кад разрадите план, немојте више мислити о томе. ЧУВАЈТЕ СЕ!

Уколико је Ваше занимање такво да сте ових дана у првим редовима борбе против корона вируса (медицинско особље, војска, полиција) или радите на томе да град може нормално да функционише (комуналне службе, радници у продавницама, апотекама и др.) желим да Вам се захвалим у име свих нас! ВИ СТЕ НАШИ ХЕРОЈИ!

Како да сачувам своје ментално здравље?

Направите распоред дневних обавеза. Распоред ће Вам помоћи да се боље организујете и по потреби укључите укућане у извршавање неких обавеза за које немате довољно времена. С обзиром да је кретање ограничено, морате добро испланирати време када обављате обавезе ван куће.  

Негујте мале породичне ритуале. Неке породице имају своје ритуале пред спавање, неке у време ручка. Никако их немојте занемарити у овом периоду, јер они делују умирујуће за све чланове породице.

Бег од реалности – приуштите себи неко време у току дана када ћете у мислима „побећи од стварности“ – то ће бити Ваше време за опуштање уз неку књигу, филм или серију или нешто друго што Вас опушта. Размислите шта је то што Вас опушта и умирује, а да у овим околностима можете себи да приуштите, односно можете да радите код куће.  

Поглед у будућност – Уколико сте ухватили себе да сањарите о томе шта ћете да радите када све ово прође, знајте да је то здрав начин да се носите са овом ситуацијом. Можете и правити планове: Када прође ова ситуација, прво ћу отићи код кума, па на село, па онда идемо у позориште итд. Када размишљате на овај начин, шаљете себи важну поруку – ова ситуација је пролазна и треба мало да се стрпим, па ћу ускоро поново уживати у стварима које волим, а које ми сада недостају. Када имате циљ испред себе, лакше ћете се носити са свакодневним фрустрацијама.

Хумор – Вероватно сте путем друштвених мрежа добили пуно порука у којима се људи шале са овом ситуацијом – то је веома лековито. Насмејте се, поделите шале са другима, пробајте да сами осмлислите неку.

Друштвене мреже – Одржавајте контаке са блиским људима путем друштвених мрежа онолико колико Вам то прија.     

Важно је да у овој ситуацији пажњу посветите себи и свом менталном здрављу, јер када се родитељ осећа смиреније, лакше му је да изађе у сусрет дечијим потребама и на тај начин шаље поруку детету да ће све бити у реду.  Весна Милинковић, стручни сарадник – психолог

09.04.2020.

Поштована децо и родитељи,

 

и ове године 7. априла обележен је Светски дан здравља. Том приликом бројним активностима подржали смо све запослене у здравству, а нисмо заборавили ни сестре на превентивној здравственој заштити из наше Установе као ни бројне друге запослене који су, током трајања вандредне ситуације у нашој земљи, ангажовани на другим местима на којима доприносе заштити здравља свих нас.

Још једном желимо да им се захвалимо што свакодневно брину о нама у овим тешким тренуцима, а то су пожелела и деца и родитељи припремно предшколске групе вртића "Чаролија". Поручили су свима, а посебно својој МСПЗЗ Дари да мисле на њу и желе што пре да је виде у вртићу...


Хвала !


07.04.2020.

Поштована децо и родитељи,


без обзира што због тренутне ситуације не виђате своје другаре и васпитаче, знамо да вас то није омело да и даље будете срећни, насмејани,  креативни, увек расположени за игру, учење и истраживање . Зато вам нудимо још идеја  за које се надамо да ћете искористити у наредним данима и тако обогатити своју игру са родитељима, браћом, сестрама... 


Уживајте!

14.04.2020.

Поштована децо и родитељи,


надамо се да вам се свидела презентација коју смо поделили са вама и да смо  смо успели барем мало  да обогатимо и оплеменимо вашу игру,  да вас подстакнемо на истраживање....Зато вам нудимо још нових, креативних и инспиративних игара.


Уживајте!

21.04.2020.

22. АПРИЛ - ДАН ПЛАНЕТЕ ЗЕМЉЕ


Међународни дан планете Земље  22. април је званично проглашен као дан заштите здраве и чисте животне средине, али и као дан спашавања и помоћи људима, животињама, птицама, инсектима и географским облицима рељефа, који се нажалост мењају и нестају под утицајем деловања човека на загревање планете. Због тога се сваке године широм света обележава овај дан различитим активностима и манифестацијама којима подижемо свест људи о значају очувања животне средине.


Срећан празник плането !


22.04.2020.

DZ1.jpg DZ2.jpg DZ3.jpg

Поштовани родитељи,


уколико имате потребу да контактирате било ког сарадника наше Установе ( педагога, психолога, логопеда, дефектолога, сарадника за унапређивање превентивне здравствене заштите, сарадника за унапређивање социјалне заштите, сарадника за исхрану  - нутриционисту ), како би са њима поделили своје недоумице, добили одговоре на своја питања,  добили потребну подршку или дали неку сугестију, можете их контактирати путем e-mail адресе:

                              

savetovalistepuzemun@gmail.com  

                                 

ПУ "Др Сима Милошевић"


24.04.2020.

Поштована децо и родитељи, 


у презентацији коју ћемо поделити са вама можете видети неке од активности које су реализоване у нашим вртићима у сарадњи деце, родитеља и васпитача.

Искористите  све идеје, предлоге и сугестије које вам се допадну и примените их у игри и активностима у кругу породице.


Уживајте !


28.04.2020.

Поштована децо и родитељи,

поделићемо са вама још неке  активности које су реализоване у сарадњи деце, родитеља и васпитача у нашим вртићима,  а могу се применити у игру и активностима у кућним условима.


Уживајте док гледате и испробајте све што вам се допадне !


04.05.2020.

Поштовани родитељи,

обавештавамо вас да више није на снази инструкција по којој је за пријем детета у колектив поред потврде педијатра да је дете здраво неопходна и потврда послодавца о радној ангажованости родитеља, па у складу са тим  за пријем детета је неопходна само потврда педијатра. Међутим, и даље су на снази све остале мере превенције, заштите и сузбијања ширења епидемије COVIDA-19 из заједничког дописа Министарства просвете, науке и технолошког развоја и Министарства здравља од 05.05.2020. год. У складу са тим неоходно је да и даље поштујемо опште препоруке за свакодневни пријем деце и организацију рада. Дакле, и даље сте у обавези да долазак свог детета најавите најмање  два дана раније васпитачима вашег детета  како би спровели све потребне мере за постепени већи  обухват деце како би била осигурана заштита здравља и безбедност свих учесника у овом процесу  у складу са препорукама.

                                                                                                                              

 Ваша ПУ "Др Сима Милошевић"

17.05.2020.

ОБАВЕШТЕЊЕ ЗА РОДИТЕЉЕ

Поштована децо и родитељи,

сада када време ванредног стања полако остаје иза нас и када се постепено враћамо у редовне токове, желимо да вам се захвалимо на вашем исказаном стрпљењу, поверењу, сарадњи, одговорности и укључивању у заједнички рад наших васпитних група кроз комуникацију на даљину.

У току претходна два месеца путем вибер група настало је пуно лепих идеја, песама, прича. Играли смо се, истраживали, сазнавали, повезивали, учили, славили рођендане и породичне ритуале. Подржавали смо једни друге и градили наше односе и на овај необичан начин.Желимо да у наредним данима са вама поделимо део прикупљеног богатства. И тако присећајући се, настављамо даље...


С’ великом поштовањем,

колектив ПУ „Др Сима Милошевић”


25.05.2020.

Предшколска установа ДР СИМА МИЛОШЕВИЋ - Земун

2022.

почетна | о нама | галерија | родитељи | актуелности | вртићи | контакт | јавне набавке
Share on Facebook Share on Twitter Share via e-mail Print

Правила понашања по допису Министарства просвете, науке и технолошког развоја -Измене и допуне препорука за превенцију уношења и трансмисије SARS-CoV-2  у предшколским установама.


Имајући у виду промену епидемиолошк еситуације у току предходни хнедеља, као и одлуке Кризног штаба, Владе Републике Србије и промене Стучног-методолошког упуства за контролу уношења и спречавање ширења новог  Корона вируса SARS-CoV-2 у Републици Србији, обавештавамо вас о препорукама за превенцију уношења и трансмисије SARS-CoV-2 у предшколским установама.

 На улазу у објекат као и у самом објекту је постављена дезобаријера-сунђер или крпа натопљена дезинфекционим средством као и дозер са средством за дезинфекцију руку на бази 70% алкохола. Дезинфекција руку је обавезна.

 Поштовати важећу процедуру поновног доласка детета након дужег одсуства као и одсуства након промена здравственог стања уз потврду надлежног педијатра.

 За пријем деце поштовати процедуру контролисаног уласка како се не би стварала гужва и обезбедило одржавање растојања најмање од 1м.

 Препоручује се ношење заштитне маске.

 Приликом уласка у објекат ради пресвлачења детета пре уласка у групу, водити рачуна да се не стварају гужве у затвореном простору.

 Важно је да децу не доводите у вртић уколико имају симптоме болести: респираторне, цревне и болести са повишеном телесном температуром, и да обавестите групног васпитача или медицинску сестру.

 На видим местима у објекту су постављени постери са препорукама за заштиту од инфекције као и информације о важности остајања код куће и одлазак лекару деце са симптомима болести.

 Родитељ, односно други законски заступник детета је у обавези да пријави разлог одсуствовања детета као и да најави поновни повратак детета у колектив, ради правовременог планирања и организације рада у установи.


04.04.2022.                                                    Сарадници за унапређивање превентивне здравствене заштитеОБАВЕШТЕЊЕ ЗА РОДИТЕЉЕ


“Значај праћења линеарног раста код деце”


Obavestenje roditeljima.pdf